Pisa

In haar glorietijd, de middeleeuwen, lag Pisa aan zee en was het een belangrijke havenstad. Via de handel met Spanje en Noord-Afrika kwam de stad in een wetenschappelijke en culturele stroomversnelling terecht. Deze revolutie leidde bijvoorbeeld tot de bouw van de beroemde scheve toren van Pisa. In 1284 werd de stad verslagen door Genoa wat het verval van de havenstad betekende. Door de verzanding van een deel van de rivier de Arno kwam de stad meer landinwaarts te liggen. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Pisa behoorlijk te lijden gehad, al bleven de belangrijkste gebouwen bespaard. Deze gebouwen zijn terug te vinden op het Campo dei Miracoli (het veld der wonderen).

Eigen bijdrage

Je krijgt de vliegtickets cadeau maar betaalt zelf de luchthavenbelasting en boekingskosten.
Voor Pisa bedraagt dit:
Luchthavenbelasting: € 14 per vlucht per persoon.  Boekingskosten: € 10 per boeking.
Totaal voor twee personen: € 66

Campo dei Miracoli
De beroemde scheve toren van Pisa

Het beroemdste gebouw, de grootste attractie en het grootste wonder is natuurlijk de Torre Pendente. De toren was oorspronkelijk bedoeld als campanile, klokkentoren, voor de Duomo. Er wordt gezegd dat Galileo Gallilei er zijn beroemde theorieën m.b.t. de snelheid van vallende voorwerpen testte. Tussen januari 1990 en december 2001 was de toren uit veiligheidsoverwegingen gesloten voor publiek. Met man en macht werd gedurende die tien jaar gewerkt om de sterke helling van het gebouw te verminderen. De fundamenten van de torre werden versterkt, maar het gebouw werd niet helemaal rechtgezet; dat zou het toerisme immers geen goed doen.

In augustus 2004 kwam het verlossende woord; de toren was weer in veiligheid. Inmiddels is de oude toren weer helemaal stabiel en kan, volgens esperti, de komende eeuwen niet instorten.

Het is leuk om door het stadje te lopen en vanuit allerlei hoeken een glimp op te vangen van dit scheve fenomeen.

Il Duomo van Pisa Op het Campo dei Miracoli liggen ook de Duomo en het Battistero. Vooral het contrast van het ronde Battistero met de vierkante Duomo en de achterliggende Torre Pendente levert een mooi beeld op.

De bronzen deuren van de Duomo zijn bedekt met mooie reliëfs en zeer de moeite waard. Ook vind je hier nog het Camposanto, het heilige veld. Een rechthoekig marmeren gebouw. De ooit beroemde fresci in deze begraafplaats zijn in WO II bijna volledig verwoest. Vanwege de grote drukte in het seizoen verdient het aanbeveling om een bezoek te brengen tegen het eind van de middag; minder druk en minder warm. Amusant is ook een rondje langs de kraampjes met parafernalia, bijvoorbeeld de Torre pendente in elke denkbare maat, behalve ware grootte, en voor elke toepassing die je, je maar kunt bedenken; asbak, presse-papier, krukje, bloempotje, weerbeeldje etc.

Activeer je voucher en vlieg naar Pisa

1. Activeer je voucher

De FreeCityFlight voucher is na activering en (indien van toepassing) betaling van de eigen bijdrage te gebruiken.

2. Stuur je reservering op

Vul de reserveringsvoucher compleet in en stuur deze op naar VIMAS, met de originele FreeCityFlight voucher.

3. Geniet van je reis!

Wij boeken je vliegtickets en sturen alle details toe. Jij kunt gaan genieten van je trip naar Pisa!