Praag

De historie van Tsjechië is op fraaie wijze zichtbaar in de Tsjechische hoofdstad Praag. Het historische deel van de stad is dermate goed bewaard gebleven dat je er bouwwerken en stijlelementen uit allerlei eeuwen terugziet in het straatbeeld. Niet voor niets dat Praag jaarlijks miljoenen toeristen trekt die vooral afkomen op de romantiek van de oude binnenstad. Verschillende bijnamen worden gebruikt om het unieke karakter van Praag te beschrijven, zoals “De Gouden Stad” en “Stad met de Honderd Torens”. Feit is dat de schoonheid van Praag buiten kijf staat en je Praag tenminste eens in je leven gezien moet hebben.

Eigen bijdrage

Je krijgt de vliegtickets cadeau maar betaalt zelf de luchthavenbelasting en boekingskosten.
Voor Praag bedraagt dit:
Luchthavenbelasting: € 14 per vlucht per persoon.  Boekingskosten: € 10 per boeking.
Totaal voor twee personen: € 66

Geschiedenis van Praag


De historie van Praag voert ver terug. Archeologische vondsten hebben aangetoond dat de plek waar nu Praag staat al in de oude steentijd bewoond geweest moet zijn. De eerste echte nederzetting die er ontstond is waarschijnlijk een oppidum geweest van de Keltische Boii stam. Deze versterking heette Závist en ontstond rond de derde eeuw voor Christus. Gedurende de eeuwen hebben verschillende volkeren hier gewoond: Germanen, Marcomannen en Slaven. In de negende eeuw na Christus zijn de eerste stappen naar verstedelijking gezet door de bouw van de Praagse Burcht. Deze burcht groeide in de tiende eeuw uit tot een belangrijke nederzetting aan de linkerzijde van rivier de Moldau. In de tiende eeuw ontstond er ook een burcht op de rechteroever: Vyšehrad (“Hoge Burcht”).

In de elfde en twaalfde eeuw groeide Praag gestaag door als gevolg van de joodse en Duitse handelslieden die zich tussen de burchten vestigden. Praag kreeg in het begin van de dertiende eeuw de stadsstatus en werd tevens de residentiestad van het toenmalige koninkrijk Bohemen. In de tweede helft van de veertiende eeuw, toen Bohemen inmiddels tot het Duitse Rijk behoorde, kreeg het bisdom van Praag de status van aartsbisdom. Een nieuwe stad werd toegevoegd aan Praag: Neustadt (Nieuwe Stad). Na de afzetting van koning Wenceslaus IV in het jaar 1400 en de hussitische revolutie negentien jaar later stokte de groei van Praag. Pas na de Dertigjarige Oorlog in de zeventiende eeuw werd de groei van Praag weer hervat. Onder invloed van de Habsburgers transformeerde een deel van de bekende bouwwerken in Praag naar de gotische stijl die je nu nog veel terugziet in de historische binnenstad van Praag.

Prachtig Praag


De grootste groei in omvang en in aantal inwoners kende Praag in de negentiende en twintigste eeuw. Tijdens de industriële revolutie zorgde het economische belang van Praag voor de regio voor een verdrievoudiging in het aantal inwoners (van ongeveer 75 duizend rond 1800 naar ruim 200 duizend honderd jaar later). In 1918 werd Tsjecho-Slowakije een zelfstandig land met Praag als hoofdstad. Vier jaar later werden een aantal omringende steden toegevoegd aan Praag, waaronder Smíchov, Břevnov en Vinohrady. Deze namen zie je nu nog terug als wijken van het hedendaagse Praag.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vielen de Duitse troepen Tsjecho-Slowakije en Praag binnen. De Duitse bezetting duurde van maart 1939 tot 9 mei 1945, toen de Russen de stad bevrijdden. De Tweede Wereldoorlog bleek fataal voor ongeveer 270.000 inwoners van Tsjecho-Slowakije. Een groot deel hiervan was joods en woonachtig in Praag. Het betekende het einde voor Praag als grootste joodse samenleving ter wereld. Na de oorlog werd een groot deel van de Duitse gemeenschap het land uitgejaagd. Tsjecho-Slowakije kwam terecht in een communistisch regime dat sterk onder invloed stond van de machtige Sovjet-Unie. Na de Val van de Berlijnse Muur en de Fluwelen Revolutie in 1989 werd Tsjecho-Slowakije een democratische republiek met Praag als belangrijkste motor achter de nieuw ontstane economie. Nadat in 1993 het land Tsjechië ontstond na de opsplitsing van Tsjecho-Slowakije is er enorm geïnvesteerd in het opknappen van Praag. Het resultaat is een mooie leefbare moderne Europese hoofdstad waar de historische bouwwerken, straten en pleinen in uitstekende conditie zijn.

Praag tegenwoordig


Als je Praag bezoekt dan zul je ontdekken dat middeleeuwse straatpatronen nog steeds grotendeels de blauwdruk voor Praag vormen. Dat is vooral goed te zien in Staré Město, de oude binnenstad van Praag die een belangrijk deel van het stadsdistrict Praha 1 omvat. Het nadeel van de oude structuur is dat het soms eventjes goed op de kaart kijken is om ergens te komen. Op de linkeroever van de Moldau, de rivier die de stad in tweeën splijt, is er ook sprake van hoogteverschillen die er soms voor zorgen dat het lastiger is om afstanden en reistijden in te schatten. Het voordeel van de oude structuur is dat er redelijk wat straten, steegjes en (binnen)pleinen zijn die geheel of deels autovrij zijn. Ideaal om lekker te wandelen dus en natuurlijk ook fraaier als plaatje om foto’s te maken.

Als je Praag wilt bezoeken dan heb je zeker een dag of drie nodig om een goede indruk van de stad te krijgen. Zeker als je ook een aantal van de vele musea wilt bezoeken en misschien een boottochtje op de Moldau in wilt plannen dan heb je je tijd zeker nodig. Eén ding is wat ons betreft bijna zeker en dat is dat je je prima zult vermaken in de “Gouden Stad”. De meeste toeristen die Praag bezoeken die laten het niet bij één bezoek aan de Praag maar keren vrij kort daarna nog zeker een keertje terug. Voor redelijk wat bezoekers is de kennismaking met Praag de aanleiding om meer te gaan ontdekken van het prachtige land dat Tsjechië is.

Activeer je voucher en vlieg naar Praag

1. Activeer je voucher

De FreeCityFlight voucher is na activering en (indien van toepassing) betaling van de eigen bijdrage te gebruiken.

2. Stuur je reservering op

Vul de reserveringsvoucher compleet in en stuur deze op naar VIMAS, met de originele FreeCityFlight voucher.

3. Geniet van je reis!

Wij boeken je vliegtickets en sturen alle details toe. Jij kunt gaan genieten van je trip naar Praag!